DIA MUNDIAL DE LA FELICITAT - SALUT EMOCIONAL/MENTAL

 A partir de que ahir dia 20/03/2022 va ser el dia mundial de la felicitat, avui li volem dedicar l’entrada al blog a la SALUT EMOCIONAL.

Des del Casal de Joves creiem que és molt important cuidar la nostra salut emocional, i es per això que volem explicar una mica en que consisteix.

La salut emocional, també coneguda com a salut mental, és un concepte molt ampli relacional amb la manera com ens sentim, pensem o actuem en el nostre dia a dia.

Una bona salut emocional implica un estat de benestar en el qual l’individu és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de manera productiva i fructífera, i es capaç de fer una contribució a la seva comunitat.

Si ara ens fiquem en context, a Catalunya, l’any 2020, es va registrar un increment del 127% dels problemes d’ANSIETAT i un augment del 33% de casos de DEPRESSIÓ i altres TRASTORNS MENTALS. Som els majors consumidors mundials de psicofàrmacs, i un 30% de les consultes als CAP son de SALUT MENTAL.                                                                   També, a dia d’avui i des de fa molts anys, el col·lectiu juvenil són dels més afectats per la salut emocional. La pèrdua de rutines i l’estrès psicosocial estan entre els principals factors. El sentiment de pèrdua d’oportunitats en els i les joves, tant formatives, com relacionals i de suport, està augmentant els casos d’ANSIETAT, entre altres TRASTORNS MENTALS.




Però i que són els trastorns mentals?

Són una alteració sostinguda de tipus emocional, cognitiva i/o de comportament, en què queden afectats els processos psicològics bàsics com: l’emoció, la motivació, la cognició, la consciència, la conducta, la percepció, la sensació, l’aprenentatge, el llenguatge, etc.

I que provoquen? Símptomes que dificulten que la persona s’adapti a l’entorn culturals i social en el que viu i pot provocar alguna forma de malestar subjectiu.

I què els provoca? Solen confluir múltiples factors com:

  • Factors de la persona: com les característiques psicològiques, l'estil de vida o també la predisposició genètica de la persona.
  • Factors relatius a les xarxes socials properes: com la família, els amics o la pròpia comunitat (en la seva capacitat d'oferir suport o fomentar la inclusió i la participació).
  • Factors de la pròpia societat: com la cultura o les polítiques públiques de treball, sanitat, etc.

Avui sabem que molts d’aquests factors es poden modificar aconseguint canvis positius i estables en el benestar psicològic de les persones.

Quins són els trastorns mentals?

  • DEPRESSIÓ
  •  ANSIETAT
  • TRASTORN OBSESSIU COMPULSIU
  • TRASTORN BIPOLAR
  • TRASTORN DE LA CONDUCTA ALIMENTARIA
  • Entre altres (Trastorn de la personalitat, esquizofrènia, etc)

Ser conscients del que ens passa, és el primer pas per a posar-hi remei! No podem canviar la realitat que vivim, però sí modificar la manera com ens hi enfrontem. Una bona gestió de les emocions ens pot ajudar a millorar el nostre benestar mental. 

Per tal de millorar la salut emocional i prevenir el malestar, us facilitem alguns consells: 

  • Reconeix els teus sentiments, accepta’ls i treu partit a les teves fortaleses
  • Evita l’excés informació i fia’t només de fonts oficials
  • Tingues horaris i rutines
  • Estableix espais
  • Mantingues el contacte social
  • Fes exercici
  • Fes servir el sentit de l’humor i recorda que és una situació temporal!


A continuació us adjuntem un enllaç on poder trobar una mica més d’informació, sobretot per com gestionar les teves emocions:

https://www.adolescents.cat/noticia/51681/tecnica-gestionar-teves-emocions-90-segons


Que sapigueu que hi ha diferents recursos on et poden ajudar amb la teva salut emocional. Aquest són:

En línia

GestioEmocional.cat

Adolescents.cat - Servei de Psicòlogia Telemàtica.

061 – Servei d’Emergències Mèdiques - Psicologia d'urgències.

900 925 555 - Telèfon gratuït i operatiu 24 hores de prevenció del suïcidi.



Comentaris

Entrades populars