EL SEXPREADING

Avui volem dedicar l’entrada al blog d’aquesta setmana a un tema que cada cop és més present en el nostre dia a dia degut al major ús de les pantalles i les xarxes socials i que esdevé preocupant: volem parlar del SEXPREADING. Per tots aquells que no conegueu la definició d’aquesta paraula, us posem en situació!

 


Es tracta d’una forma de violència sexual practicada a través de les noves tecnologies, entre d’altres que existeixen: com el ciberassetjament (assetjament, persecució i control exercit per una persona sobre una altra mitjançant les noves tecnologies) o el grooming (conducta de tipus sexual per part d’un adult amb la qual, valent-se d’una identitat falsa, busca establir una relació afectiva amb un menor per obtenir imatges de contingut sexual o bé abusar-ne sexualment).

Però no podem parlar de sexpreading sense parlar primer de sèxting. Què vol dir cada una?

  • El SÈXTING: és una pràctica sexual consentida, acordada i desitjada per les persones implicades. Es tracta de l’enviament de material de caràcter íntim i sexual ( fotografies, vídeos o missatges) en què es comparteix amb l’altra persona material propi com a part dels jocs sexuals. Aquesta pràctica, es pot donar en una relació o no i, per tant, no hauria d’implicar cap judici de valor.

  • El SEXPREADING: és la difusió o publicació de continguts de tipus sexual d’una persona sense el seu consentiment (enviament a terceres persones…).
 
Per tant, el sèxting és una pràctica sexual, el sexpreading, en canvi, ÉS UNA AGRESSIÓ!

I encara hi ha una segona agressió associada al sèxting, la SEXTORSIÓ: consistent en amenaçar a difondre les imatges per aconseguir treure profit de la persona extorsionada, és a dir, amenaçar-la de fer-li sexpreading.

A més, cal tenir en compte que la gran majoria de persones assetjades de sexpreading són noies, una conseqüència més de que la societat en què vivim és encara molt masclista. Els nois que en pateixen són aquells que es mostren tenint expressions de la seva sexualitat fora de la norma heterosexual (identitats sexuals diverses, pràctiques homosexuals...).

Si nosaltres compartim contingut d’aquest tipus, encara que no l’haguem generat nosaltres, ens estem convertint en CÒMPLICES de l’AGRESSOR! Justament conscienciar sobre aquest fet és el que busca la campanya de la Generalitat #MALAMENTE



TOTES LES PERSONES TENEN DRET A VIURE LA SEVA SEXUALITAT EN LLIBERTAT! RESPECTEM-HO!

Us han quedat clars tots els conceptes? Si en voleu saber una mica més, no deixeu de veure aquest vídeo de l’eina Tabucat:


A tenir en compte:

  • La violència sexual és un delicte greu que atempta contra la integritat, la sexualitat, la dignitat i la llibertat de la persona.
  • Ningú no pot causar una agressió sexual, no hi ha cap justificació possible, independentment de les circumstàncies en què hagi succeït l’agressió, el teu estil de vida personal o laboral, el teu comportament, les teves relacions afectives, la teva manera de vestir, etc.
  • La teva llibertat sexual et dona dret a dir NO. 
  • Qui no respecta aquest NO està cometent un delicte.
  • Només hi ha un culpable en una agressió sexual: l’agressor.
  • Si has patit o ets coneixedor/a d’un delicte sexual, truca al 112 o ves a una comissaria de la PG-ME.

Recorda:


I ja per acabar, us deixem com sempre un Kahoot amb unes quantes preguntes al respecte J


Comentaris

Entrades populars