DIA INTERNACIONAL DE LES DONES
Què és el Dia Internacional de les Dones?
És un dia que s’aprofita per reclamar el feminisme denunciant el sexisme.
Aquest dia també és conegut com el dia de la dona treballadora, ja que commemora la lluita de les dones per la seva participació en l'àmbit laboral juntament amb els homes - i, per tant, pel dret a la independència econòmica- i a la societat en general.
Què és la igualtat de gènere?👨=👩
Segons la UNESCO, la igualtat de gènere és un concepte que fa referència al fet que homes i dones tinguin els mateixos drets, oportunitats i responsabilitats. Per tant, per acabar de complementar la definició d’aquest concepte, cal tenir clar que la igualtat de gènere vol que no es discrimini al sexe femení, en canvi, el feminisme, és el moviment social que lluita per aconseguir-la, i per tant, el feminisme implica a tothom.💪💪
Quin és el context històric del dia de la dona?
Comencem pel 1791, dos anys després de l’inici de la Revolució Francesa , es va aprovar la declaració dels drets de la Dona i la Ciutadania, que reivindicava equiparació jurídica i igualtat entre homes i dones. Seguidament, entre els anys 1848 i el 1869 als Estats Units, neix el moviment per la igualtat de drets i es comença a demanar el dret a vot de les dones.
La instauració d'aquesta data és fruit d'un llarg procés, destacant tradicionalment diversos fets puntuals ocorreguts a Amèrica: essent el més destacable l'incendi del 1908 a la fàbrica Cotton Textile Factory de Washington. Les treballadores es van declarar en vaga en protesta per les insuportables condicions de treball que vivien.
- Demanaven:
📢 Dret al descans dominical (no treballar els diumenges).
📢 Cobrar el mateix que els homes, ja que només cobraven 1/3 del sou dels homes per dur a terme la mateixa tasca.
- El propietari, però, no va acceptar la vaga, va tacar les portes de la fàbrica i hi va calar foc. Hi van morir 129 treballadores carbonitzades.
Amb el motiu del Dia Internacional de les Dones, l'ONU divulga el missatge "Dones igualtat de gènere avui per un demà sostenible". I la Generalitat de Catalunya divulga la campanya #Som8deMarç #Lesescoleslliuresdeviolències #Coeducat, ambdues campanyes pretenen treballar per un demà sostenible, que demana incidir en tres nivells de cura: la pròpia, la d'altri i la de l'espai en què habitem: el planeta Terra.
Us convidem a participar en el Kahoot de la història del Dia de la Dona:
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada