DIA MUNDIAL CONTRA LA SIDA

Des de l’any 1987, cada 1 de desembre al món es commemora el Dia Mundial de la Sida per donar suport a les persones que viuen amb el VIH i a les que estan afectades pel virus, i també per recordar les persones que han mort per malalties relacionades amb la sida i per no oblidar que hem de continuar actius i buscant respostes per poder controlar la malaltia.

Aquest any 2021 fa 40 anys del primer cas diagnosticat de sida a Catalunya. Actualment hi ha unes 33.000 persones que viuen amb el VIH al nostre país.



Des del Casal de Joves et fem la pregunta: què és ben bé la SIDA? És el mateix la SIDA que el VIH? Ho sabries explicar? Segur que sí, però si tens dubtes et donem la informació:

Primer de tot les sigles de la SIDA volen dir ”Síndrome d’immunodeficiència adquirida”, és una malaltia que destrueix les defenses del cos, aquesta està produïda pel VIH “Virus de la immunodeficiència humana”. Per tant, tenir el VIH no és el mateix que tenir la SIDA, és adir, hi ha persones que són seropositives que poden tenir el virus i estar molts anys sense tenir símptomes de la malaltia, però poden infectar a altres persones.

Recuperant la entrada al blog de l’any passat, fem un recordatori dels casos que hi ha en el nostre país d’aquesta malaltia, són dades del mes de juny de 2019:

(https://view.genial.ly/5fbba1c9a5becd0d00483f5e/horizontal-infographic-review-epidemiologia-sida)

I una altre pregunta que et formulem… com es contagia?


El virus es pot transmetre sempre que arribi una quantitat suficient de fluid corporal (sang, semen, fluix vaginal o llet materna) de la persona infectada a la persona sana. 

A continuació et deixem un joc per desmuntar alguns mites que hi ha al respecte, desmuntem-los!

Accedeix en el següent enllaç:

(https://view.genial.ly/5fb66a95465c0b6e9a7370e4/learning-experience-challenges-mites-sobre-la-sida)

Com es pot prevenir?

Recomanacions per evitar la transmissió per la sang 

  • No compartir els objectes necessaris per preparar i injectar drogues.
  • No compartir els objectes d'ús personal (raspalls de dents, fulles d'afaitar, etc.).
  • Esterilitzar correctament els instruments que serveixen per perforar la pell o bé utilitzar materials d'un sol ús. 

Recomanacions per evitar la transmissió sexual 
  • Utilitzar un preservatiu nou cada cop que es té una relació sexual.
  • Vigilar que el preservatiu no es trenqui en obrir l'embolcall o que no s'esgarrapi amb les ungles o els anells mentre es manipula.
  • Vigilar el consum de drogues o d'alcohol, ja que això pot afectar l'habilitat a l'hora d'utilitzar el preservatiu correctament.
  • No utilitzar mai al mateix temps un preservatiu masculí i un de femení, ja que la fricció pot provocar-ne el deteriorament

Recordeu que la Sida es considera una ITS, Infecció de Transmissió Sexual. N’hi ha moltes d’altres: sífilis, gonorrea, clamídies, herpes genital… Però totes aquestes malalties es poden evitar. En les relacions sexuals, doncs, és MOLT IMPORTANT fer ús del preservatiu. Protegeix-te! (també evitaràs embarassos no desitjats)

En cas de dubte sobre si es pot haver agafat el virus, al teu CAP de referència et poden fer una anàlisi de sang. La malaltia es pot tractar i aturar la multiplicació del virus, però actualment no es pot curar.

Per tancar aquesta entrada al blog, et deixem un altre enllaç on podrás trobar tot tipus d'informació sobre la sida:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/actualitat/dies-mundials/dia-mundial-sida/


Fins la pròxima!

Comentaris

Entrades populars