DIA D'INTERNET SEGURA

El Dia d’Internet Segura es celebra cada segon dimarts de febrer des de l’any 2004. Aquesta cita d’àmbit mundial té com a objectiu difondre una Internet millor, segura i respectuosa per a tothom, promovent un ús segur i positiu de les tecnologies digitals, especialement entre joves i nens. Aquest 2021 es duu a terme la campanya #StopFrauDigital, a la que el Casal de Joves també es suma.





Missatges de WhatsApp amb ofertes increïbles, algú que et contacta directament per Instagram i t’ofereix una promoció exclusiva, un anunci amb un titular que et pot solucionar la vida, noves skins de jocs gratis… Desenganya’t: ningú regala res a canvi de res.

Descobreix com pretegir-te de les estafes a internet, que no te la colin!

- Ofertes miraculoses: a Internet, ningú no regala res a canvi de res. Els anuncis espectaculars, normalment, amaguen molta lletra petita. Llegeix-la abans de fer clic!

-  Pagament per avançat: Compte amb les reserves amb targeta, PayPal o Bizum per serveis o activitats poc creïbles. Desconfia abans i comprova la solvència del responsable.

-  Lliuraments falsos: Si reps un SMS o un correu per recollir una compra que no has fet, un servei que no has demanat, no cal que facis clic: és un frau anomenat smishihg o phishing (assenyala l'acte d'aconseguir dades de caràcter personal, com ara contrasenyes o números de targeta de crèdit, de manera fraudulenta i amb engany).

-  Dades les justes: Valora sempre quines dades dones i què reps a canvi. Donar massa dades vol dir sovint entrar en una espiral de publicitat sense fi i perdre el control de la privacitat.

-  No fomentis les còpies fraudulentes: Comprar barat sovint vol dir comprar marques falses. Alimentes un mercat que no és legal.

Aquí teniu una infografia resum dels mètodes de frau digital:


Si tens algun tipus d’incidència denuncia-ho! Pots recórrer a la Policia Local i/o als Mossos d’Esquadra.

Els aparells connectats a Internet, xarxes socials i jocs als quals ens connectem cada dia, comporten també una altra sèrie de riscos, però els podràs evitar si segueixes alguns consells:

Per accedir a la infografia complerta, fes clic al següent link:

https://apdcat.gencat.cat/web/.content/04-actualitat/Documentos/2411.pdf

 

Per posar a prova els teus coneixements, et donem diverses alternatives:

-  Joc “Utilitza el mòbil de forma segura”: 

https://internetsegura.cat/joc-mobil/

- Test d’Adolescents.cat “Ets tan llest/a com et penses? Ets capaç de detectar els enganys digitals?

https://www.adolescents.cat/noticia/47057/test-ets-tan-llest-et-penses-ets-capac-detectar-enganys-digitals


I per últim, no et perdis el nostre kahoot sobre pantalles! Respont-lo en aquest link:

https://kahoot.it/challenge/03958192?challenge-id=9a9fd2c4-8cf0-4b17-92e8-fc6189ce2fcc_1612774035214

https://kahoot.it/challenge/03958192?challenge-id=9a9fd2c4-8cf0-4b17-92e8-fc6189ce2fcc_1612774035214


Comentaris

Entrades populars