SEXE I GÈNERE

Avui en dia és molt habitual escoltar paraules com gai, lesbiana, transexual, bisexual, pansexual.. i és que la diversitat sexual és una realitat i cal reivindicar el dret que té cadascú a viure la sexualitat lliurement. Tot i així, encara hi ha molta confusió en l’ús d’alguns dels termes… us ajudem a aclarir-ho!

Sexe i gènere sovint es fan servir com a sinònims, però la veritat és que no signifiquen ni impliquen el mateix! Quina és la diferència?

-     Sexe: aquell conjunt de característiques biològiques dels nostres cossos que ens permeten identificar-nos com a mascles o femelles (genitals, la forma del cos, el pèl corporal, les hormones…).

Gènere: idea, expectativa i norma social i cultural de com és, com no és, com ha de ser i com no ha de ser una dona, i com és, com no és, com ha de ser i com no ha de ser un home (rols, valors, expectatives, sentiments, actituds, gustos, desitjos…). Diferencia entre el que és femení i el que és masculí.

 

Però què passa quan el sexe que ens van assignar en néixer no coincideix amb el que nosaltres sentim?

La identitat de gènere fa referència a com ens sentim i com ens identifiquem a nosaltres mateixos. Si tal com ens considerem coincideix amb els nostres genitals, som persones cis, mentre que, si no coincideix, som persones trans.

Les persones de gènere fluid poden identificar-se amb el gènere masculí, femení o també amb la neutralitat de gènere.

Tampoc ens hem d’oblidar dels intersex. Què vol dir? Es tracta de persones que neixen amb genitals interns i externs que no poden definir-se com a masculins o femenins, i per tant, en el moment de néixer no és possible classificar-les com nenes o nens.

I l’expressió de gènere? Es refereix a com mostrem a l’exterior el gènere amb què ens identifiquem: com ens vestim, com actuem, com ens comportem... Això sovint s’associa als conceptes de masculí i femení.

L’orientació sexual, en canvi, es refereix a qui ens atrau sexualment:

-     Pot ser que preferentment ens atreguin persones del nostre mateix sexe o gènere (en aquest cas som persones homosexuals)

-     Persones d’un altre sexe o gènere (llavors som persones heterosexuals)

-     Persones indistintament del seu sexe o gènere (ens diem pansexuals o bisexuals)

-     I també pot ser que no ens atregui ningú sexualment (i, per tant, en diem persones asexuals)

    Cal dir que l’orientació sexual d’una persona no es pot reconèixer a simple vista, ni pels seus comportaments o aficions. Sempre és millor preguntar-l’hi!

A grans trets, tot el que us hem comentat s’estructuraria així:


No tothom encaixa en el sistema sexe o gènere normatiu, i no passa res!!

Us deixem un petit vídeo que resumeix la informació de què us acabem de parlar :)

https://www.youtube.com/watch?v=89vm6qqPD-I

I per acabar, com sempre… responeu el nostre Quiz! ;) Aquí en trobareu el link: 

https://kahoot.it/challenge/06399134?challenge-id=9a9fd2c4-8cf0-4b17-92e8-fc6189ce2fcc_1610363150199




Comentaris

Entrades populars